10 Şubat 2008 Pazar

Cinsel Organdaki Uçuklar!




Cinsel organdaki uçuklara dikkat!

Aktif cinsel hayatı olan kadın ve erkeklerin yüzde 5'i cinsel yolla bulaşan genital herpes hastalığını taşıyor.Genital herpes (uçuk), kısaca HPV denilen kondilom (cinsel organlara yerleşen siğiller) ile birlikte bulunması halinde rahim ağzı kanserine zemin hazırlıyor. AIDS ve cinsel yolla geçen diğer hastalıkların bulaşmasını kolaylaştırıyor ve sakat doğumlara yol açabiliyor. 'Genital Herpes Taşıyıcılığı Araştırması'na göre her 100 kişiden beşi genital herpes virüsü taşıyor ve kendi hastalanmasa da başkalarına bulaştırıyor.

Virüsün kaç tipi var?

Herpes Simplex virüsünün iki tipi bulunuyor. Tip 1 dudak ve ağız içinde uçuk yaparken, tip 2 virüsler genital, anüs, kalça bölgelerine yerleşiyor, uçuk ve yara yapıyor. Belirtileri her zaman görülmese de virüs vücuda bir kez girince yok edilemiyor ve yaşam boyu kalıyor.

Kadınlar risk altında;

Araştırmanın çarpıcı sonuçlarından biri de kondilom hastalarının yüzde 18'inde genital herpes virüsüne rastlanması. Yani bu kişiler kansere adaylar. Hastaların büyük kısmı bunun farkında bile değil. Özellikle kadınlar daha büyük risk altında. Çünkü cinsel organlarının yapısı nedeniyle genellikle tüm cinsel yolla bulaşan hastalıklar onlara daha kolay bulaşıyor.

Virüs yok edilebilir mi?

Genital herpes hastalığına neden olan virüs tam olarak yok edilemiyor. Herpes, ağrı, kabarcık, halsizlik, lenf bezlerinin şişmesi gibi belirtilerle seyrediyor. Kadınlarda idrar yaparken yanma ve vajinal akıntı da olabiliyor.

Güncel tedaviler

Ancak güncel tedavilerle hastalığın belirtileri ve bulaşıcılığı önlenebiliyor. Hastalık belirtilerinin bulunduğu dönemlerde cinsel temastan kaçınmak veya tam olarak korumasa da prezervatif kullanmak gerekli.