9 Şubat 2008 Cumartesi

Hamilelikte Akıntı Sorunu!


1) Gebelikte akıntının nedeni nedir?
Gebelikte vajina ve rahim ağzında yoğun bir kan akışı hızlanması mevcuttur. Bunun sonunda genişleyen damarlardan sızan serum, vajinal mukozayı da geçerek vajinaya doğru akar ve akıntıyı arttırır. Ayrıca gebelikte hormonal faliyetlerle rahim ağzı salgısı ve vajinal salgılarda ciddi bir artış görülür ve bunun sonucu olarak da gebelikte akıntı doğal olarak mevcuttur. Buna ek olarak gebelikte de her gebe olmayan kadında olduğu gibi cinsel hastalıklarla ya da cinsel olmayan yollarla bulaşan bazı mikrobik akıntılar olur. Her kadında görülen, vajinanın normal bakterilerinden biri sayılan mantar mikrobu gebelikteki hormonların etkisiyle artar ve bazen hiç sebepsiz bu mikroptaki artış kaşıntılı, yanma ve acılı bir mantar enfeksiyonu meydana getirebilir.

2) Herhangi bir genital enfeksiyon olmadan da akıntı gelebilir mi?
Gerek vajinanın kanlanmasının getirdiği kanın serum kısmının sızıntısı gerek hormonlara bağlı rahim ağzı, vajinanın kendi doğal salgısının artışından dolayı gebelikte ciddi miktarda akıntı olabilir ve bütün gebeler hiçbir mikrobik sorunları olmasa da devamlı pedle gezecek kadar bütün gebelik boyunca akıntıda artış hissedilebilir.

3) Gebelikte vajinit nedir?
Vajinit, vajinanın mikrobik iltihaplanmasına verilen bir isimdir. Gebelikte de gebe olmayan insanlarda olduğu gibi değişik vajinal iltihaplara rastlanabilir. Özellikle dışarıdan bulaşan trichomanas mikrobu, baktariyel vaginosis diye adlandırılan akıntı, gebelikte yine dışarıdan bulaşan, gebelerin kendi hormonal durumlarından veya çok ıslak kalmalarından dolayı vajinalarındaki mantarın artmasıyla oluşan mantar iltihapları, chlamydia denilen cinsel yolla geçen bir mikrop, bel soğukluğu, uçuk virüsünün doğurduğu herpes enfeksiyonları, HPV virüsünden oluşan ve rahim ağzı kanserine de yol açan ve son zamanlarda daha sık gördüğümüz enfeksiyonlar görülebilir. Bunların içinde en sık olanı gebelikte mantar iltihabıdır ki hem normal koşullarda olabilir hem de gebelerin deniz ve havuzdan sonra uzun süre ıslak kalmalarından dolayı sıklıkla izlenir. Mikrobik bulaşmaya bağlı vajinal akıntının yukarıda belirtilen ve gebelikte hep görülen normal akıntıdan farkı bu akıntının bazen kokusunun olması, kaşıntının olması, renginin yeşil, sarı, pembe gibi olması olabilir. Doktor yapılan muayenesinde bunlara tanı koyabilir. Zorlandığı durumlarda kültür de alınarak kesin tanıya yaklaşılır.

4) Hamile bayanların bu gibi durumlarda yapması gerekenler nedir?
Gebelerin akıntılarında koku, kaşıntı, rahatsızlık, renkte şeffaf su rengi veya açık beyaz renk dışında sarı gibi yeşilimsi, kahverengi, kanlı renkte akıntı görürse veya koku, kaşıntı gibi tahriş şikayetleri varsa doktora başvurmaları gerekir.
Gebelikte aynı zamanda bazen bebeğin içinde yüzdüğü amniyotik sıvı oluşan küçük deliklerden, vajinadan akabilir. Bu durumda gebe, idrarını tutamıyormuş gibi bir hisse kapılarak vajinadan gelen bu musluk suyu rengindeki sıvıyı görebilir. Bu gibi durumlarda doktora haber vermek lazımdır. Çünkü suyun erken gelmesi dediğimiz bu durumda bebekte iltihaplanma başlayabilir ve hemen müdahale edilmesi gerekmektedir. Her türlü vajinal akıntıdaki bir değişim, doktora haber verilmesini gerektiren bir bulgudur.

5) Akıntının tedavisi var mıdır, hamilelerin dikkat etmesi gereken şeyler nelerdir?
Gebelikteki akıntılarda doktor vajinal muayene ve gerekirse kültür testiyle teşhis koyduktan sonra gereken ilaçları verebilir. Gebelikte bazı ilaçlar kullanılmamakla birlikte gebelikte doğan akıntıların hemen hepsi için ilaç mevcuttur ve kullanılması gerekebilir. Bu akıntıların geçmesi hem gebenin rahat etmesi için hem cinsel ilişkinin rahat olması için hem de bebeğin bir şekilde iltihaplanmasını önlemek için yapılmalıdır.
Gebelerin vajinal iltihap olmaması için dikkat etmesi gerekenlerin başında vajinal bölgenin temizliği gelir, aynı zamanda her duş,havuz veya deniz çıkışında vajinal bölgenin çok iyi kurulanması gereklidir. Bazen ılık bir havanın da saç kurutucusunun bölgeye tutulmasıyla kuruluk sağlanabilir. Gebeler doktorlara gittikleri zaman onların verdiği ilaçları kullanmalıdır. Çünkü kadın-doğum doktorları gebelikte bebeğe zarar verecek ilacı kullanmazlar. Gebeler bu konuda rahat olmalı ve verilen ilacı kullanmalıdır.
Gebelikte cinsel ilişki hemen her zaman için serbest ama kötü bir akıntı olduğu zaman doktora başvurarak hem kendisi hem de eşi için doktor tedavisine başvurmalıdır.

6) Bazı akıntılar erken doğum tehdidi taşır mı?
Vajinal akıntıların en önemli sorunlarından bir tanesi bazen erken doğuma yol açma tehdidir. Örneğin trichomanas, bakteriyel vaginosis gibi mikroplar bazen amniyotik sıvıyı da iltihaplandırarak erken doğuma yol açma riski taşırlar. Bunun için her mikrobik akıntıda doktora başvurarak sebebi anlaşılmalı ve tedavi acilen yapılmalıdır.

7) Her akıntı hastalık belirtisi midir?
Her akıntı hastalık belirtisi değildir. Gebelikte normal akıntılar da olabilir. Bu akıntının mikrobik akıntıdan en büyük farkı kaşıntı, koku, rahatsızlık yaratmalarıdır. Ama yine de her akıntıda gebe doktora danışmalıdır.

Prof. Dr. Teksen Çamlıbel
Jinemed Sağlık Merkezleri Yönetim Kurulu Başkanı
teksencamlibel@mynet.com