11 Şubat 2008 Pazartesi

İlizarov Yöntemi!

İlizarov Yöntemi Nedir?

İlizarov metodu, kemiğin ince teller ve çemberlerle tesbit edildiğ bir sistemdir.Bu yöntem kemik kayıplarını yerine koyma ve deformite (eğri) kemikleri düzeltme ve uzatmada kullanılır. Bu girişimler, doğumsal hastalık, kemik kayıpları veya travmalar sonrası gelişen kol ve bacak eşitsizlikleri olan çocuk yada erişkin hastalara (3-70 yaş arası) uygulanabilir. Bu işlemde cerrahi girişimle kemik kesilerek tedrici olarak uzatılır ve uzatma bölgesinde yeni kemik oluşumu (osteogenezis) gözlenir. Bu şekilde kemik kendi uzunluğunun % 15 ila 100'ü arasında uzatılabilir.

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda monolateral (tek taraflı ) ve sirküler ( çemberler) eksternal fiksatörlerle, ekstremite uzatmayla birlikte açısal deformiteler de (eğrilikler ) düzeltilmektedir. Böylece daha önce tedavi alternatifi olmayan hastalara tedavi fırsatı sağlanmaktadır.

EKSTREMİTE UZATMA METODU AŞAMALARI

1. AŞAMA: KONSÜLTASYON ve İLK DEĞERLENDİRME
Tedavi için başvuran hastalara gerekli muayene yapılır. Uygun röntgenleri çekilerek gerekli testler istenir. Eğer cerrahi tedavi düşünülürse, ekip ve hasta uygun tüm tedavi alternatiflerini tartışır ve en uygun cerrahi tekniğe karar verilir.

2.AŞAMA: CERRAHİ
Ameliyat öncesi her hastaya uygun cihaz hasta üzerinde hazırlanır. Ameliyatta bu cihaz teller veya çivilerle hastanın kemiğine tespit edilir. Ameliyat birkaç santimetrelik bir veya iki alandan açılarak yapılır. Kemik kesimi yapılırken kemik ve çevre yumuşak dokulara en az zarar vermek için azami dikkat sarfedilir.

3.AŞAMA : AMELİYAT SONRASI TEDAVİ ve REHABİLİTASYON
Uzatma genellikle ameliyat sonrası 1. hafta başlatılır. Ortalama günde 1. mm. kemik uçları birbirinden ayrılır. Hastalar genellikle 3-7 gün gözetim altında kalırlar. Karmaşık vakalarda ise, daha uzun süre yatmaları gerekebilir. Rehabilitasyon, ameliyat sonrası 1. veya 2. gün başlanır. Rehabilitasyonun amacı eklem açıklığını koruyabilmek için kasları gergin tutmaktır. Ayakta durma ve ameliyatlı bacağın üzerine yük vermeye ve yürümeye ameliyat sonrası birkaç günde başlanır.
Hasta taburcu edildikten sonra, fizik tedavi programı tedavinin en önemli basamağıdır. Karmaşık vakalarda gerekirse yatırılarak da fizik tedavi uygulanabilir. Tüm hastalar okul, iş gibi günlük aktivitelere devam etmeleri için teşvik edilir. Cihaz ile yürüme ve duş almaya da (dezenfektan maddelerle) izin verilir.

4.AŞAMA : KEMİK SERTLEŞMESİ
Ekstremite gerekli uzunluk ve düzgünlüğe erişince herhangi bir ayarlama yapılmaz. Oluşan yeni kemiğin yeterli güce eriştiğine karar verildiğinde lokal veya genel anesteziyle cihaz çıkartılır. Koruma amacıyla 1 veya 2 aylık bir alçı ya da ortez (plastik breys ) uygulaması yapılır.

Boy uzatma yöntemini ne kadar?

Normalin alt sınırında boyu olanlarda boy uzatma işlemi daha çok kozmetik amaçla yapılır ve sağlık sigortaları tarafından karşılanmaz. Bu yüzden bütün masraflar hasta tarafından karşılanmaktadır. Muayene, cerrahi, anestezi, röntgen, hastane masrafları ve fizik tedavi için ortalama masraflar için bir tahminde bulunabiliriz. Ödemenin ameliyat öncesi yapılması istenir. Ek olarak bir komplikasyon gelişip cerrahi gerektiğinde bu beklenmeyen masrafta hasta tarafından karşılanmaktadır.

Boy uzatma yöntemine kimler başvurabilir?

Boy kısalığı için uzatma tartışmalı bir konudur. Günümüzde kozmetik nedenlerle de yapılmasına rağmen bu işlem yüz gerdirme, göğüs büyütme veya rinoplasti gibi estetik girişimlerle aynı boyutta değerlendirilmemelidir. Fonksiyonel olarak normal olan birinde bu büyük bir cerrahi girişimdir.
Normal fonksiyonun kaybedilmesi, kronik ağrı, kalıcı ve tedavi edilemeyen beklenmedik ciddi bir komplikasyon (ayak bileği eklem sertliği veya sinir hasarı) gelişmesi en çok korkulanların başındadır.
Bu ameliyatın kozmetik nedenlerle yaptırıldığı düşünülmesine rağmen bunu yaptırmak isteyenlerin büyük bölümünün psikolojik nedenlerle başvurduğudur. Bu kesinlikle kişinin beden imajı ile ilgilidir. Belirli bir boy biri tarafından normal olarak algılanırken bir diğeri açısından bir stres kaynağı oluşturabilmektedir. Boy kısalığı kompleksinin gerçek ve geçerli bir durum olduğu kabul edilmektedir.
Bu ameliyatı yapmayı rahatlıkla önerebililinecek hastalarda üst boy sınırının ne olması ile ilgili kesin bir karar alınamaz. Mevcut boyundan bağımsız olarak boy kısalığı şikayeti ile başvuran hastalarda bulunmaktadır.
Örnek olarak; 182 cm boyunda erkek bir hasta boyunu uzattırmak istediğini söylüyor. Hepsi uzun boylulardan oluşan bir arkadaş grubu içindeki en kısa kişi olmanın getirdiği stresle bu yönteme bilinçsizce başvurmuştur. Benzer şekilde yine bir kadın 170 cm boyunda olmasına rağmen boy kısalığı şikayeti ile boyunu uzatmak istemektedir. Bu iki örnekteki boylar kısa sınıfına bile girmemektedir.

Bu yüzden erkeklerde 166cm ve kadınlarda 153cm'i uzatma yapılabilecek alt boy sınırları olarak kabul edilmektedir. Bu kriterler zamanla ve teknolojinin gelişmesi ile değişebilir.

Daha Detaylı Bilgi Almak için:
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmotoloji Ana Bilim Dalı
Tel : (0212) 414 2000 / 31408
(0212) 635 1235 / 141
(0212) 531 2122
mail:info@ilizarov.com