17 Şubat 2008 Pazar

Dudak Estetiği!

Kadınlar Neden Dolgun Dudaklara Sahip Olmak İster?

Dolgun ve diri dudaklar güzellik simgesi olduğu kadar aynı zamanda gençliğin, çekiciliğin, doğurganlığın, seksiliğin, dişiliğin ve en önemlisi güzelliğin olmazsa olmazlarındandır.Yüz güzelliğinde en önemli tamamlayıcı unsurlardan biri olan dudakların da güzel olması yüzün bütünlüğünü tamamlaması açısından da çok önemlidir.

Dudaklar, yüzün tam ortasında bulunması açısından çok dikkat çeken unsurlardır. Dudakların büyüklüğü, dolgunluğu, ince veya kalın olması yüzün diğer elemanları olan burun, yanaklar, gözler, kaşlar, çene ve dişlerle uyumlu ve orantılı olmalı. Kalın ve dolgun dudaklar gençliğin ifadesi olduğu kadar incelmiş ve gevşemiş dudaklar yaşlılık ifadesidir. Dudaklar yüzün estetik görünümünde çok önemli bir yer tutuyor. Bu nedenle dudakların diri ve dolgun görünmesi yüzümüzdeki gençlik ve sağlık ifadesini güçlendiriyor.

Bu ameliyatı daha çok kimler yaptırıyor?

Dudakları yapısal olarak ince olan ya da zamanla incelen, kalın ve dolgun dudaklarla yüzündeki gençlik ve güzellik ifadesini güçlendirmek isteyenler ya da daha diri ve dolgun dudaklara sahip olmak isteyenler tarafından tercih ediliyor. Dudakları ince ve kırışık olanlar kadar, normalden kalın olanlarda da inceltme ameliyatları yapılıyor. Bir de dudak kanserine bağlı olarak dudaklarının bir kısmı alınmak zorunda kalınan hastalarda yeniden dudak yapmaya yönelik ameliyatlar yapılıyor. Bu tip dudak onarım ameliyatları estetik kadar fonksiyon açısından da büyük önem taşıyor.

Nasıl bir yöntem izleniyor?

Dudak estetiği ile daha dolgun, iri, dudaklara sahip olabilir ve dudak çevrenizdeki kırışıklıklardan kurtulabilirsiniz. Dudaklar sıvı kolajen kullanılarak ya da insan derisinden elde edilen yağ enjekte edilerek dolgunlaştırabilir. Sıvı kolajenin ve yağın her ikisi de belli bir süre sonra etkisini kaybeder ve yeniden uygulanması gerekmektedir. Fakat, kalıcı çözüm olarak dudak dolgunlaştırmada Alloderm ve Softform kullanılmaktadır.

Doğal dolgu maddesi ya da insan vücudundan alınan yağ, ya enjekte edilir ya da cerrahi müdahale ile dudak içerisine yerleştirilir. Enjeksiyon ile yapılan operasyonların sonucu genelde tatmin edicidir, fakat belli bir süre sonra vücut tarafından emildiğinden, periyodik olarak bu uygulamanın tekrarlanması gerekir. Fakat, insan derisinden elde edilen doğal kolajen, Alloderm dudak kenarlarından kesiler yapılarak dudağa yerleştirilir ve kalıcıdır. Allodermin diğer çeşitleri Gore-tex, Softform ve ePTFE’ dir ve bunların da Alloderm gibi sonuçları kalıcıdır

İyileşme süresi en fazla bir haftadır. Hangi tekniğe ve dolgu maddesinin uygulandığına bağlı olarak günlük aktivitelerinize geri dönebilirsiniz.
Alloderm ve Dermolojen insan dokusu olduğundan doğal bir görünüm verirler.
Gore-tex kalıcı bir uygulamadır.

Dudak estetiğinde diğer yöntemler nelerdir?

Martı kanadı tekniği:
Burada amaç dudak kenarını yukarı taşıyarak dudağı genişletmek. Kesi üst dudak kenarından ve yükseltilmek istenilen üst kısımdan yapılıyor ve daha sonra arada kalan deri çıkarılıyor, dudak derisi üstteki cilde dikiliyor ve dudağın pembe kısmı yukarı doğru kalkmış oluyor. Bu teknik çok ince dudaklar ve dudak kenarları çok kırışık olan hastalar için iyi bir yöntem. Sonuç kalıcı oluyor.

Boğa boynuzu ya da burun altı dudak kaldırma:
Burnun hemen alt kenarından kıvrımlara uygun olarak boğa boynuzu şeklinde kesilerek bir miktar deri çıkarılıyor ve deri yeniden dikilerek dudak yukarı doğru asılmış oluyor. Burun altında ince bir kesi izi kalıyor. Bu teknik, üst dudak derisi geniş olan hastalarda bu mesafeyi kısaltmak için de kullanılıyor. Böylece üst dişlerin görünmesi sağlanmış oluyor. Sonuç yine kalıcı oluyor.
Paris dudak:
Dudak kenarları ve filtrum denilen üst dudakta burun altında kalan çukurluğun kenarlarının dolgu maddeleri veya yağ hücreleri ile belirginleştirilerek yapılan dudağa verilen isim.

V-Y tekniği:
Üst ve alt dudaklara ağız içinden V şeklinde kesiler yapılarak sonrada Y şeklinde dikilerek dudaklar dolgunlaştırılıyor.

Dudak Asma:
Burun içinden yapılan küçük bir kesiden geçirilen dikişler dudaktan da geçirildikten sonra bağlanıyor ve dudak yukarı doğru kaldırılıyor. Görünen bir iz kalmıyor. Oldukça etkili bir yöntem.